Dagens fotografer måste anpassa sig

Viktigt ha sin bokföring som frilansfotograf

Dagens fotografer har det inte lätt. Bilder och fotografier har blivit allmänt gods och var och en kan ta sina egna bilder enkelt och lätt med sin mobil. Det urholkar på många sätt fotografernas yrke. De flesta förstår heller inte värdet av en bild. Dock så är det än så länge journalistiska bilder som fortfarande inte är allmänt gods. Många fotografer arbetar som frilans, för att kunna sälja sina bilder till olika redaktioner.

Viktigast vara först på plats

För 20-30 år sedan var fotograferna inne på polisens kortvågsradio så att fotograferna kunde vara på plats så snart som det brann eller om något annat hände som att någon skadats i en bilolycka eller om det brann, någon mördats, skjutits och på annat sätt där polisen var inkopplad. Nu har polisen andra sätt att kommunicera på, men de flesta journalister har ändå andra sätt att lyssna på polisradion, som numera är helt digital och krypterad. Att vara först på plats är en frilansfotografs största mål och enda mål. Att kunna ha unika bilder på en brottplats är väldigt viktigt. Många frilansfotografer är därför vana vid att stiga upp mitt i nätterna när något händer. Det är sådant som den breda allmänheten inte kan eller har möjligheter till. Av den anledningen finns det fortfarande en stor marknad för alla som frilansar som journalister och bildfotografer.

Man kan ha sin egen ateljé

Ett annat sätt att arbeta som fotograf idag är att ta porträttbilder. Det har blivit väldigt populärt att erbjuda (inledningsvis) gratis fotografering med hårstylist och sminkstylist på privatpersoner och sedan fotografera dem. Många är de familjer som tar sig till en sådan fotograf. Att ha personporträtt är något helt annat än att ha bilder i en mobil. Alla tar sina egna selfies och lägger upp på sociala medier. Dock så är det fortfarande mycket populärt att anlita en professionell fotograf som tar bilder på bröllop. Att ha fotografier på sin största dag är viktigt. Man vill oftast bläddra i dem efteråt för att minnas varje sekund av lycka. Som brudpar är man oftast så inriktad på annat att man inte hinner ta in vad som händer runt en. Att då kunna titta på bilderna efteråt är mycket värt och ett sätt att minnas det som hände på sin bröllopsdag.

Viktigt att anpassa sig efter nya omständigheter

Så att jobba som fotograf idag, ser verkligen annorlunda ut idag än för bara 20-25 år sedan. Det händer mycket inom detta område och det gäller att som fotograf anpassa sig efter allt det som händer i vår omvärld. Av den anledningen är det heller inte alla fotografer som hinner med sina egna företag. Att vara frilansfotograf ställer krav på att ha ett eget företag så att man kan ta betalt för sina bilder. Att då hinna med bokföring, bokslut, deklarationer och redovisningar finns sällan på kartan för en frilansjournalist.