Skönhetsingrepp – bu eller bä för fotografen?

Som fotograf arbetar man mycket med ansikten och uttryck. Det borde innebära att man inte gillar när människor opererar ansiktet. Men faktum är att det sällan är något större problem.

Jag har tidigare skrivit om fotojobbet där jag fotograferade ett kontor. Och även om det var kul är jag, som de flesta fotografer, väldigt fascinerad av ansikten. Det är kanske ingen tillfällighet att de mest kända fotograferna har fotograferat människor, och även deras ansiktsuttryck. Även modefoto, där man skulle kunna tro att fokus ligger på kläderna, handlar mycket om modellernas ansiktsuttryck.

Vad gör fillers med motivet?

En sak jag tycker skulle vara kul är att åka runt i landet och fotografera människor. Hur stor skillnad är det på en lantbrukare utanför Sundsvall, en nyanländ som bor på en flyktingförläggning utanför Nybro och en kvinna på Östermalm med fillers under huden? De lever naturligtvis olika liv, men det finns naturligtvis mycket som förenar.

Kan man se det i deras ansikten, både likheterna och skillnaderna? Det är vad jag skulle vilja utforska i ett fotoprojekt. Resultatet skulle man kunna presentera i en bok, eller en utställning. Allra helst på Fotografiska i Stockholm. 

Många säger att fillers, botox och andra skönhetsbehandlingar gör ansiktet mindre levande, eftersom de suddar ut tecken på vad ansiktet har gått igenom. Men även en skönhetsbehandling är ju något man går igenom, ofta av en anledning. Man kanske inte vill se ut som Cher eller Dolly Parton (älskar Cher och Dolly btw!), men att man ser ut lite åt det hållet, det säger lika mycket det liv man har levt som en väderbiten fiskares fejs. Det är i alla fall min åsikt. 

Så var inte rädd för botox och fillers. Allt som händer med våra ansikten säger något om de liv vi lever, och har levt. Inte minst är det intressant för en fotograf.