Skydda dina dyrgripar

Kameror är dessvärre stöldbegärliga, och detsamma gäller datorer och annat som används för bildbehandling. Därför bör man som fotointresserad, om man kan, investera i säkerheten där man bor och arbetar. Det är för det mesta, under rådande läge, en och samma plats.

Att bygga upp sin samling av fotoutrustning tar i de flesta fall lite tid, vare sig man är professionell fotograf eller bara har ett stort intresse för foto. Den som har ett aktiebolag kanske köper allt på en gång, för startkapitalet, men annars köper de flesta lite i taget. Det innebär att många fotografer inte har koll på hur mycket pengar de lagt på sin fotoutrustning. 

Ett inbrott kan dock göra det tydligt hur mycket kamerorna har kostat. Helt plötsligt ska man köpa in allt igen, och det kan ta lång tid, om man inte har pengar undanlagda. Den som har barn, och inte tjänar så mycket, kan finna att det är omöjligt. Så hur ska man göra för att ett inbrott inte ska slå ens hobby i spillror?

Säkerhetsdörr och andra säkerhetsåtgärder

Ett av de bästa sätten att skydda sig från inbrott är att installera en säkerhetsdörr.  Den kommer att göra det svårare för tjuven att sig in, och ju högre säkerhetsklass, desto säkrare. Dörren skyddar även mot brandrök och brandgaser. Visst kostar dörren en del, men förutom att skydda mot inbrott innebär den också att du kan få lägre försäkringspremie, vilket i sig är en besparing. 

En annan viktig sak att tänka på är att aldrig köpa kameror, eller annan fotoutrustning, till misstänkt låga priser. Risken är stor att det rör sig om stöldgods. Kamerastölder från butiker är dessvärre inte ovanliga, och finns det en marknad för detta stöldgods finns det också en marknad för kameror som stulits från privatpersoner. Den som säljer en billig kamera till dig ena dagen kanske bryter sig in hos dig nästa dag, för att stjäla den och kunna sälja den igen